Blog

Stajyer ehliyeti nedir?

Stajyer ehliyeti nedir?

Stajyer ehliyeti nedir?


Stajyer ehliyeti nedir?

Stajyer ehliyet uygulaması trafiğe yeni çıkan kişilere verilen bir belge türüdür.

Stajyer ehliyet belgesini almak için öncelikle bir trafik kursunda verilen teorik ve pratik eğitimlere katılım zorunluluğu bulunuyor. Stajyer sürücü unvanına sahip olabilmek için kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yazılı ve uygulamalı sınavı başarıyla geçme şartı bulunuyor. Sınavlarda başarılı olan adaylar, ikamet ettikleri yerleşimdeki nüfus müdürlükleri aracılığıyla stajyer ehliyetlerine sahip olabiliyor.

Stajyer ehliyet belgesini yalnızca trafiğe yeni çıkan kişiler değil örnek olarak herhangi bir sebepten dolayı ehliyeti iptal edilen kişiler, teorik ve pratik dersler de dahil olmak üzere tüm eğitim sürecini tamamlamaları durumunda stajyer ehliyet belgesi almaya hak kazanıyor. Ancak bu kişilerin bir kursa katılabilmeleri için öncelikle psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri şart koşuluyor. Tüm bu adımları başarıyla tamamlayan kişiler, aday sürücü unvanıyla yeniden trafiğe çıkma hakkına sahip olabiliyor.

 Stajyer Ehliyet Özellikleri Nelerdir?

Stajyer ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının yasal mevzuatta yer alan bazı koşulları karşılamaları gerekiyor. Bu koşulların başında belirli sınıflar için geçerli asgari yaş sınırı ile en az ilkokul mezunu olmak geliyor. Ayrıca motorlu taşıt kullanmaya mâni bir sağlık problemlerinin ve adli sicil kayıtlarının olmaması da stajyer ehliyet alabilmek için sürücü adaylarının karşılamaları gereken koşullar arasında yer alıyor.

Alkollü araç kullanımına verilen cezai yaptırım, stajyer ehliyet ile ilgili en ayırt edici özellik olarak ön plana çıkıyor. Eğer bir kişinin, yapılan kontrollerde kanındaki alkol oranın 0,20 promil ve üzeri olduğu tespit edilirse, stajyer ehliyetine süresiz olarak el konuluyor. Aynı zamanda kullanılan aracın kullanım amacına bağlı olarak değişen oranlarda para cezası da veriliyor.


Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır?

Stajyer ehliyet, 2 yıl boyunca aday sürücü konumundaki kişilere trafikte motorlu taşıt kullanabilme hakkı sağlıyor.

Stajyer sürücülere verilen ehliyetlerde ?Stajyer? ifadesi yer verilmiyor. Ancak belgenin verildiği tarihe bakılarak direksiyon başındaki kişini stajyer olup olmadığı kolayca anlaşılabiliyor. Belge üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı ifadeye yer verilmediği için iki yıllık sürenin bitiminde sürücülerin belge değiştirmeleri gerekmiyor. Yalnızca uymaları gereken yasal puan limitinde kendi lehlerine sayılabilecek bir değişim söz konusu hale geliyor. Stajyer ehliyet alan kişilerin tek başlarına trafikte araç kullanmalarında ise bir engel bulunmuyor.